بافتن کاموا و قلاب بافی از سادهترین هنرهایی است که تقریبا تمامی خانمهای ایرانی از آن سررشته دارند و با آن آشنا هستند. در این بین برخی نیز علاقه بسیار زیادی به این هنر داشته و یا حتی از این راه امرار معاش می کنند. اگر شما هم مانند من علاقه بسیار زیادی به بافتن، این هنر ساده، زیبا و سرگرم کننده دارید، این آموزش بافت زیرلیوانی و روکش لیوان میتواند برای شما هم جذاب و دوست داشتنی باشد.
همانطور که در عکس دیده میشود، این روکشها و زیر لیوانی ها در عین سادگی بافت، شیک و منحصر به فرد هستند. شما میتوانید در روزهای سرد زمستان، هنگامی که لیوان چای، قهوه، یا نسکافه تان را در دست دارید، از زیبایی هنرتان نیز لذت ببرید.
یکی از خوبیهای بافتنی بافتن این است که لوازم مورد نیاز آن تقریبا در تمامی خانه ها یافت میشود و شما برای این بافتنیهای زیبا میتوانید از کامواهای قدیمی موجود در منزلتان هم استفاده نمایید.
لوازم مورد نیاز:
• کاموا یا نخ قلاب بافی در رنگهای دلخواه
• میل قلاب بافی متناسب با نخ یا کاموا
• قیچی
• دکمه (برای هر لیوان 2 عدد دکمه مورد نیاز است)
• سوزن
تصویر لوازم مورد نیاز برای بافتن زیرلیوانی و روکش لیوان
مراحل بافت زیر لیوانی و روکش لیوان:
من برای این کار از نخ کتان و میل قلاب بافی شماره چهار استفاده کردم. شما می توانید از نخ دلخواه و طبیعتا میل قلاب بافی متناسب با نخ یا کاموایتان استفاده کنید.
مرحله اول: آموزش بافت زنجیر
پس از آنکه لوازم مورد نیازمان را تهیه کردیم شروع می کنیم به چشمه انداختن و شانزده عدد زنجیر میبافیم.
مرحله دوم: آموزش پایه زدن در قلاب بافی
پس از اینکه شانزده زنجیر را بافتیم برمیگردیم و شروع می کنیم به بافتن ساده بافی بر روی همان شانزده زنجیر کوتاه.
مرحله سوم:
مطابق با شکل بالا، ساده بافی انجام می دهیم و این کار را پانزده بار انجام می دهیم یعنی به این ترتیب پانزده ردیف ساده بافی میبافیم تا یک مکعب نسبتا کوچک به دست بیاوریم.
مرحله چهارم:
حالا ما نخستین قسمت از کار آماده سازی زیرلیوانی هایمان را انجام دادهایم و حالا باید برای تزیین و زیباتر شدن زیرلیوانیهایمان رنگ دیگری را به کارمان اضافه کنم.
یک ردیف کامل از این رنگ میبافیم و سپس بازهم رنگ را عوض میکنیم.
مرحله پنجم:
در این مرحله هم از یک رنگ جدید استفاده میکنیم و باز هم یک ردیف کامل از این رنگ میبافیم.
مرحله ششم:
در مرحله ششم، که مرحله آخر از بافت این زیرلیوانی است، باز هم رنگ نخ را عوض میکنیم، اما اینبار از همان رنگ اولی یعنی رنگ پس زمینه کارمان استفاده میکنیم. و یک ردیف کامل را با این رنگ میبافیم.
حالا دیگر این کارمان تمام شده و یکی از زیرلیوانیهایمان آماده شده است.بافتن این زیرلیوانی حتی ده دقیقه هم طول نمیکشد و در مدت زمان بسیار کمی آماده میشود. برای بافتن زیرلیوانیهای بعدی نیز به همین ترتیب مراحل بالا را انجام میدهیم. من برای تنوع و زیبایی بیشتر، ترتیب جای رنگها را عوض کردم. شما میتوانید به دلخواهتان، هر طور که مایل بودید انجام دهید.
حالا نوبت به لباس فنجانها یا لیوانهایمان رسیده است. و می خواهیم روکش لیوانهایمان را ببافیم. این مرحله تماما بستگی به اندازهی لیوانها، ماگها، و یا فنجانهایی دارد که شما میخواهید برای آنها روکش ببافید. من به عنوان نمونه برای شما این آموزش را مینویسم اما ابعاد و اندازه ها بسته به سایز لیوانها یا فنجانهای شما متغیر است.
لیوانی (ماگ) که من در اینجا بافت روکش برای آن را آموزش میدهم خیلی بلند نیست و قسمت زیرین آن کمی کوچکتر از پهنای بالا و قسمت دهانهی لیوان است. شما بسته به نوع لیوان یا فنجانی که برای آن میبافید اندازه گیری کنید و با ساده بافی صاف تا بالا ببافید.
مراحل بافت روکش لیوان:
همانند بافت زیرلیوانیها برای روکش لیوانها هم از همان تکنیک چند رنگ بافی استفاده میکنیم.
مرحله اول:
در مرحله اول و برای شروع، من برای این مدل فنجان سی عدد زنجیر بافتم. شما بسته به اندازه فنجان یا لیوان مورد نظرتان زنجیر ببافید. سپس شروع به بافتن میکنیم. من برای روکش فنجانها از مدل پایه بلند استفاده کردم و سه پایه بافتم. در دو ردیف اول هیچ حلقه و زنجیری اضافه نکردم.
مرحله دوم:
از ردیف سوم به بعد در هر ردیف از سمت راست و چپ بافت یک حلقه اضافه کردم. به این ترتیب بافت را با 30 زنجیر شروع کردم و با 38 زنجیر به پایان رساندم. و همانطور که در تصویر میبینید از قسمت زیرین کار هر چه به سمت بالای کار میرویم پهنتر میشود.
مرحله سوم:
در این مرحله باید برای دگمهها حلقه ببافیم تا بتوانیم از آنها به عنوان جادگمه ای استفاده کنیم.
برای بافتن این حلقهها پس از آنکه کار بافت تنهی روکش تمام شد، از قسمت کناری شروع به بافتن مینیم و دو حلقه میبافیم. بافتن این حلقه ها و تعداد زنجیرها بستگی به اندازه دکمه ای دارد که شما برای این کار استفاده میکنید.
من برای این مدل بیست و چهار زنجیر بافتم. شما نیز باید بسته به اندازه دکمهتان زنجیر ببافید.
مرحله چهارم:
در این مرحله، برای زیباتر شدن کارمان یک مرحله بافت دیگر، اما اینبار از قسمت روی کار، انجام میدهیم و از یک رنگ دیگر استفاده میکنیم. به این صورت که با رنگ جدید روی کارمان، همانند تکنیک دوختن موتیفها به هم یک مرحله دوخت ساده انجام میدهیم. و یک ردیف نوار میبافیم. من این کار را سه بار انجام دادم و سه ردیف نوار بافتم. شما به هر اندازه که مایل بودید بسته به سایز کارتان میتوانید تکرار کنید و چندین ردیف نوار ببافید.
طبیعتا اگر از رنگهایی که در زیرلیوانی استفاده کرده بودید ببافید بهتر است چرا که میتوانید آنها را با هم به عنوان یک ست استفاده کنید.
مرحله پنجم:
مرحله پنجم و آخرین مرحله این کار دوختن دکمهها به بافتمان است. درست از قسمت روبروی حلقه هایی که بافتیم دکمهها را میدوزیم و همینجا کارمان به پایان میرسد. بقیه روکشهای لیوانهایمان را نیز به همین ترتیب و با همین پنج مرحله ساده و در مدت زمانی بسیار کم میبافیم.
من برای تنوع در کار همانند زیرلیوانیها جای رنگها را با هم عوض کردم و همانطور که در عکس بالا میبینید از همان رنگها ولی با ترتیب برعکس قبلی کار بافت را انجام دادم.
- اگه بافتنی بلد نیستید و دوست دارید که یاد بگیرید و نمید.نید از کجا شروع کنید بهتر هست که به صفحه آموزش پایه بافتنی برید و آموزش هارو فرابگیرید.
- اگه به دنبال ایده ها و آموزش بافتن های متنوع هستید به کلاس آموزش بافتنی یه سری بزنید.